maandag 29 augustus 2011

Primeur wijnen

Als je een beetje bezig bent met wijn dan kom er een moment waarop er wijnhandelaars zijn die je gaan vragen om “primeur” wijnen te bestellen.
Wat is dat eigenlijk “primeur” wijnen. Dat zijn wijnen die vlak na de oogst geproefd worden, een hele tijd voor ze gebotteld worden. En die hele tijd kan wel een jaar of 4 worden. Je koopt dus een fles die je pas 4 jaar later gaat krijgen. Concreet komt het er op neer dat een hele bende specialisten, journalisten, handelaars in april neerstrijken in een wijnstreek, wijnboeren bezoeken die hun dan stalen laten proeven van wat de wijn zou gaan worden, en op basis van die stalen een schatting maken hoe die wijn binnen een aantal jaren zal smaken. Op basis hiervan kan je dan een bestelling plaatsen en ben je zeker dat je die wijn binnen een paar in je kelder zal hebben liggen. Het grote risico is natuurlijk dat de uiteindelijk gebottelde wijn afwijkt qua smaak van de stalen die geproefd zijn. Het blijft immers maar een staal, en de menghoeveelheden een paar jaar later kunnen wel eens wat afwijken van de oorspronkelijke blend. Er zijn een paar redenen waarom je dat zou doen : sommige wijnen zijn zo goed als opgekocht tegen dat ze gebotteld zijn, topwijnen (en dan bedoel ik de crus classées) zullen top blijven dus die kan je zonder al te veel risico in primeur kopen omdat je die als het nodig zou zijn gemakkelijk met winst kan verder verkopen binnen een paar jaar. Het is dan een investering zoals een aandeel. Je moet dan natuurlijk wel voldoende euro kunnen neertellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten