Het antwoord op die vraag is zeer persoonlijk. En delicaat want we spreken over geld.In eerste instantie zal het er van afhangen hoeveel je wil uitgeven voor andere dingen.Mensen die royaal een Chateau Haut-Brion uitgieten zullen meestal ook in andere domeinen vrij royaal doen.Ik heb ooit eens gehoord dat enkel de productie van zelfs een zeer goede fles rond de 20 euro lag. Naast de pure productiekosten, die toch al wat voeten in de aarde hebben : de installaties, de machines, de vaten, de mensen, de wijnstokken, ... zijn er dan ook nog de marketing en verkoopskosten. En die kunnen natuurlijk wel snel oplopen, maar per fles zou dat toch moeten meevallen. Dus bij flessen van meer dan 30 euro lijkt het mij vooral de naam, de exclusiviteit die die hoge prijs verantwoordt. Of zoals de eigenaar van Chateau d’Yquem zei : “Ik maak wijn voor die mensen die hem kunnen betalen” Aan de andere kant van het spectrum hebben we dan de wijnen van een lagere prijsklasse. Soms vraag ik mij af hoe men in staat is om een fles voor 3 euro te maken. Als je de prijs van de fles, het etiket, het transport, de taksen, de marge van de wijnhandelaar waar je je joopje doet er af trekt, wat blijft er dan eigenlijk nog over als echte productiekost. En wat zegt dat dan over de kwaliteit van de wijn. Ik laat iedereen zelf oordelen. Dit wil niet zeggen dat er geen goede flessen zijn van 3 euro. Maar de kans is relatief klein. Iedereen moet zelf oordelen hoeveel hij wil uitgeven voor een fles wijn. Ik zelf ben van oordeel dat boven de 20 euro het prijsverschil zeer moeilijk te verantwoorden is. Het verschil in kwaliteit tussen een wijn van 5 euro en eentje van 15 is echter meestal altijd beduidend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten